Bedrijven langs de mensenrechtenmeetlat gelegd

16 March 2017

Heb jij je ook ooit afgevraagd hoe de grootste bedrijven ter wereld omgaan met mensenrechten?

Eindelijk is er een ranglijst! Twee jaar lang heeft het Business & Human Rights Resource Centre eraan gewerkt. Ze hebben de top 98 van bedrijven in de landbouw, kleding en mijnbouw een score gegeven op basis van hun mensenrechtenbeleid. Dit is weergegeven in de Corporate Human Rights Benchmark.

De uitkomsten zijn teleurstellend. Van de 60 bedrijven die zijn onderzocht op hun doelstellingen voor Leefbaar Inkomen, scoorden maar liefst 59 bedrijven geen enkel punt. Het enige bedrijf dat een stappenplan daarnaartoe heeft opgesteld (en uitvoert), is Unilever.

Slechts twee andere bedrijven scoorden meer dan zestig punten. Van de Nederlandse bedrijven staat Unilever zesde, met 55 punten. De twee andere Nederlandse bedrijven die vanwege hun omvang op de lijst staan, Shell en Heineken, scoren veel slechter. Absolute laagscoorders van de lijst zijn het Amerikaanse Costco, en Yum! Brands, bekend van o.a. Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Taco Bell. Zij worden op de voet gevolgd door McDonald’s en Wal-Mart.

Fairfood is blij met deze ‘mensenrechtenmeetlat’, waar grote investeerders hun bedrijven langs kunnen leggen. Al jaren maken we ons sterk voor betere werktijden, eerlijke beloning en het voorkomen van kinderarbeid.

De ranglijst laat een cluster van bedrijven zien die de leiding nemen. Hier is de top 10 bedrijven:

  1. BHP Billiton
  2. Marks & Spencer Group
  3. Rio Tinto
  4. Nestlé
  5. Adidas
  6. Unilever
  7. Total
  8. Hennes & Mauritz (H&M)
  9. Kellogg
  10. Anglo American