Lidl: De laagste prijs voor een hongerloon

Stop met mooipraterij en betaal een leefbaar loon in je hele aanvoerketen

Fairfood heeft vandaag een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat Lidl gelinkt is aan schrijnende arbeidsomstandigheden in de garnalenindustrie in Thailand, waar veel arbeidsmigranten uit Birma worden uitgebuit; ze verdienen bijna niets en zijn gebonden door schulden.

Birmese garnalenarbeiders zijn gevangen in een neerwaartse spiraal van armoede. Zij hebben hoge bedragen betaald om een werkplek te vinden in Thailand. De Birmese garnalenarbeiders verdienen slechts 8 euro per dag, terwijl hun kosten voor levensonderhoud minimaal 12 euro per dag zijn. Hun slechte loon wordt nog verder uitgehold doordat tal van kosten  voor bijvoorbeeld werkuitrusting,een werkvergunning, visum kosten en schulden bij tussenpersonen en bemiddelaars van het loon worden ingehouden. Als gevolg hiervan zijn de garnalenpellers afhankelijk van overuren om te kunnen overleven en maken ze vaak werkweken van meer dan 60 uur.

Lidl had een geschatte omzet van €48 miljard Euro in 2013. Zij hebben een hoge winst behaald, terwijl de werknemers binnen hun voedselproductie extreem lage lonen verdienen, lange werkweken maken en weinig baanzekerheid hebben.

Het is onaanvaardbaar dat de armoedige lonen en de exploitatie van een arme en kwetsbare groep werknemers worden gebruikt voor de enorme handel en winst in Europa.

DIT MOET VERANDEREN!

Jij kan helpen:

Wil jij voedsel eten dat is geproduceerd zonder uitbuiting? Sluit je aan bij Fairfood en SumOfUs en eis van Lidl dat zij stoppen met mooipraterij en een leefbaar loon betalen aan iedereen die ons voedsel produceert, om te beginnen bij de tropische garnalenindustrie.

Teken de petitie aan Lidl

Tekst van de petitie:

"Klanten van Lidl willen er zeker van zijn dat het eten dat zij kopen vrij is van uitbuiting. Stel de laagste prijs niet langer gelijk aan een hongerloon. Betaal iedereen die ons voedsel plukt, pelt en produceert een LEEFBAAR loon! Te beginnen de uitgebuite pellers van tropische garnalen."

privacy Fairfood International beschermt jouw privacy en houd je op de hoogte over deze en vergelijkbare campagnes.ns.